Rusko se nevzdalo plánu obsadit Kyjev, obávají se Ukrajinci

Ukrajinská armáda předpokládá, že Rusko se může pokusit o obsazení území střední Ukrajiny, ovládnutí Kyjeva a zinscenování voleb do zákonodárných a výkonných orgánů a tak přivést k moci proruské síly.

Diváčka drží nápis během fotbalového zápasu mezi Borussiou Mönchengladbach a ukrajinským národním fotbalovým týmem v Borussia Parku v německém Mönchengladbachu ve středu 11. května 2022.

Nejdůležitější události

Invaze ruských vojsk pokračuje již 78. den
Ukrajinská Národní garda poprvé zveřejnila svou bilanci obětí a zraněných
Rusko je podle von der Leyenové přímým ohrožením pro uspořádání světa
Ruské síly nadále bombardují ukrajinské obránce v ocelárně Azovstal
Finský prezident a premiérka vyjádřili podporu členství země v NATO

11:54 Lidskoprávní organizace Human Rights Watch zveřejnila zprávu, v níž konstatuje, že kazetovou munici používají zřejmě obě strany válečného konfliktu na Ukrajině. Ruské jednotky podle organizace použily nejméně šest typů kazetové munice, ukrajinské síly zřejmě použily rakety s kazetovou municí Uragan při útoku na Husarivku v Charkovské oblasti. Stalo se tak údajně 6. nebo 7. března, když byla obec pod ruskou kontrolou. Ani jedna strana dosud nepopřela použití tohoto typu munice.

11:13 Americká televize CNN zveřejnila video, na kterém ruští vojáci zavraždili dva neozbrojené civilisty a rabují autosalon v Kyjevské oblasti. Událost podle stanice vyšetřuje ukrajinská prokuratura jako válečný zločin.

11:06 Kyjev žádá, aby mu Evropská unie rezervovala místo, a to i kdyby měl přístupový proces trvat nějaký čas. Ve čtvrtek to v Berlíně uvedl šéf ukrajinského resortu diplomacie Dmytro Kuleba.

„Nejde o co nejrychlejší členství Ukrajiny v EU. Ale je pro nás velmi důležité, aby Ukrajina to místo měla zarezervované,“ řekl Kuleba v rozhovoru pro německou televizi ARD. „Často posloucháme, že Ukrajina patří do Evropy, patří do evropské rodiny – a teď jde o vyhrazení tohoto místa,“ dodal.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v pondělí prohlásil, že bude trvat desetiletí, než se Ukrajina stane členem Evropské unie. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová zase na Twitteru oznámila, že EK jako výkonný orgán EU vyjádří svůj názor na snahu Ukrajiny o členství v červnu.

Ukrajinský ministr zahraničních věcí v rozhovoru ocenil odpověď Německa na ruskou invazi na Ukrajině. Kuleba uvedl, že došlo k pozitivním změnám poté, co se Německo rozhodlo dodat Ukrajině těžké zbraně a podpořilo navrhované embargo EU na ruskou ropu po tlaku svých spojenců.

10:54 Slovensko-ukrajinské hranice ve středu na vstupu do SR překročilo téměř 2800 osob. Z toho bylo 764 mužů, 1 580 žen a 448 dětí. O dočasné útočiště požádalo 287 žadatelů. Na výstupu ze Slovenska na Ukrajinu prošlo hraničními přechody ve středu 2 875 osob. Informoval o tom tiskový odbor kanceláře ministra vnitra.

Všechny činnosti v souvislosti s uprchlíky z Ukrajiny zajišťovalo 60 policistů, 74 hasičů, 42 celníků, 151 vojáků, 97 dobrovolníků, 87 příslušníků zahraničních složek a 22 zaměstnanců migračního úřadu. Zároveň bylo vypraveno pět autobusů, které přepravily 72 osob.

Celkově už slovensko-ukrajinské hranice od začátku konfliktu na vstupu do SR překročilo téměř 416 tisíc osob, více než 75 tisíc je požádalo o dočasné útočiště. Na výstupu ze Slovenska na Ukrajinu zaznamenaly téměř 156 tisíc osob. (SITA)

10:45 Velitel 36. brigády námořní pěchoty ukrajinských ozbrojených sil Serhij Volyna požádal nejbohatšího muže na světě Elona Muska, aby pomohl s evakuací lidí z komplexu oceláren Azovstal v obléhaném přístavním městě Mariupol.

Independence Monument Column at Independence Square with a beautiful double rainbow – Kiev, Ukraine

10:24 Jednu oběť a sedm zraněných si vyžádal výbuch munice na vojenské základně na ruském Dálném východě. Ve čtvrtek o tom informovala agentura AFP s odvoláním na ruskou agenturu TASS. „V důsledku exploze střelného prachu během vykládání munice bylo zraněno sedm osob. Utrpěla mírná poranění. Jedna osoba přišla o život,“ uvedl pro TASS zdroj z nouzových služeb. Stejný zdroj dodal, že po výbuchu vypukl požár, který se hasiči momentálně snaží zneškodnit.

Místní ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že dva zraněné převezli do nemocnice s vážnými popáleninami. Z předběžných informací o příčině nehody vyplývá, že ji zřejmě způsobilo nedbalé zacházení s výbušninami. (TASR)

Exit mobile version